Herenstraat 4 K, Utrecht

R365 | Christie’s
International Real Estate

Drieklomp Makelaars en Rentmeesters Zeist

Region Utrecht

Laan van Beek en Royen 30,
3701 AJ Zeist

Phone    +31 (0)306 92 07 14
Email utrecht@r365.nl
Share on 

Richard van Dolder
r.vandolder@r365.nl

Description

SPECTACULAIRE LOFTWONING IN VOORMALIG SINT GREGORIUSKAPEL

Wonen in een oude, monumentale kapel? Slechts zelden komt er zo'n bijzondere woning beschikbaar met een dergelijk hoog gehalte aan karakter, historische elementen en entourage als in de Gregoriuskapel, onderdeel van het Gregoriushuis in Utrecht. Dit oude kloostergebouw is gelegen op een werkelijk unieke locatie midden in de oude historische binnenstad van Utrecht in de schaduw van de Dom. Direct gelegen aan de meest chique gracht met haar unieke werfkelders en vlakbij de gezellige stadsparken, maar in de directe nabijheid en de reuring van het winkel- en uitgaanscentrum van Utrecht.

Bij deze geheel onder architectuur getransformeerde woning, is alles er op gericht geweest om met behulp van een minimalistische inrichting en afwerking de authentieke details en het vormenspel van de kapel volledig tot zijn recht te laten komen. Door de strakke witte afwerking geven de gebrandschilderde ramen op een zonnige dag een fantastisch kleurendecor waarin de historische bijbelverhalen tot leven komen. Met een gigantische living van maar liefst 125 m² is hier aan ruimte geen gebrek. De kapel is vredig en stil gelegen in de voormalige kloostertuin en ligt daarmee prachtig verscholen midden in de bruisende binnenstad van Utrecht.

Geschiedenis
Op de restanten van een oude kapel werd in 1922 deze kapel gebouwd en werd daarmee onderdeel van het kloostergebouw Sint Gregoriushuis. Hier was de kloostergemeenschap gehuisvest van de Fraters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, ook wel bekend als de Fraters van Utrecht. Deze vormden een congregatie binnen de katholieke kerk.

Er bestond destijds veel behoefte aan goed onderwijs voor minderbedeelde kinderen in onze samenleving. Hier ontstond onder andere het katholieke onderwijs in Utrecht en maakte een grote groei door. De Fraters van Utrecht hadden destijds de leiding over een aantal scholen in Utrecht. In de hoogtij dagen telde de Gregorius-school meer dan 750 leerlingen. In de jaren daarna ontstond er een inkrimping en was er sprake van vergrijzing binnen de kloostergemeenschap.

Toen de laatste Fraters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart het Gregoriushuis in Utrecht in 2005 verlieten en vertrokken richting De Bilt, kwam ook de Gregoriuskapel leeg te staan. Met het vertrek van de laatste bewoners ontstond de mogelijkheid om deze fantastische plek om te vormen tot woningen op ongekend niveau.

Utrecht
De twee ingangen van de Gregoriuskapel aan de Herenstraat en de Nieuwegracht zijn gelegen in het erg geliefde Museumkwartier met vele historische bezienswaardigheden op loopafstand. De wereldberoemde grachten met hun unieke werven en kelders op slechts tientallen meters van uw voordeur. De talloze gezellige restaurants, terrasjes en cafés liggen hier om de hoek.

De kapel ligt op circa 10 minuten loopafstand van het Centraal Station, diverse bushaltes en heeft per auto een goede verbinding met de diverse snelwegen A2, A12, A27 en A28 in het midden van het land. Het parkeren van de auto op straat is goed mogelijk. Een overdekte parkeerplaats is optioneel op basis van beschikbaarheid.
Wonen aan de Herenstraat 4K geeft u de mogelijkheid om eigenaar te worden van een historisch stukje Utrechtse binnenstad met alle voorzieningen om de hoek.

KENMERKEN

BOUWJAAR ca. 1922
WOONOPPERVLAKTE ca. 250 m²
INHOUD ca. 1.522 m³
PERCEELOPPERVLAKTE ca. 256 m²

BESCHRIJVING
BEGANE GROND

U kronkelt door de gangen, langs de andere appartementen, om bij één van de twee entreedeuren te komen. Een paar treden de trap op en u bent aangekomen bij de voormalige Sint Gregoriuskapel. Wanneer u door de grote dubbele deuren het appartement betreedt, krijgt u toegang tot de ruime hal. Vanuit hier heeft u toegang tot de twee slaapkamers aan weerszijde en een toilet.

Zodra u de dubbele deuren opent, wordt u overspoeld door licht en ruimte in deze spectaculaire living. Hier wordt u verrast door de gebrandschilderde ramen, de stijlvolle gietvloer met vloerverwarming (door het gehele huis) en de minimalistische witte afwerking. De tijdens de renovatie geplaatste op afstand bedienbare dakramen en verduisteringsgordijnen, verzorgen samen met de nog originele gebrandschilderde ramen voor de geweldige sfeer en een aangenaam licht. Door het lichtplan (op basis van Domotica) heeft de ruimte ook 's avonds een spectaculaire uitstraling. De strakke Bulthaup keuken gaat feilloos op in het geheel en is voorzien van een 5-pits inductiekookplaat, combi-oven, vaatwasser, Quooker en separate koel/vriescombinatie.

Aan de achterzijde bevindt zich de voormalige sacristie welke nu in gebruik is als werkkamer. De huidige bewoners hebben zeer recent een personenlift laten plaatsen. Hiermee is een tweede ingang ontstaan. Vanaf de Nieuwegracht staat u via de met een zender op afstand te bedienen eeuwen oude toegangsdeur van het monumentale huize Loenersloot in korte tijd boven in uw werkkamer zonder de oorspronkelijke ingang te gebruiken.

Naast deze werkkamer aan de achterzijde bevinden zich op deze verdieping nog twee slaapkamers aan de voorzijde. De tweede slaapkamer aan de voorzijde bereikt u via een walk-through kledingkamer en heeft een grotendeels open badkamer met vrijstaand bad en een dubbele wastafel. Naast deze bad-slaapkamer bevindt zich een moderne doucheruimte met dubbele douche en een toilet. De tweede slaapkamer en tevens wasruimte is gelegen aan de andere zijde van de ontvangsthal van de kapel.

BESCHRIJVING
EERSTE VERDIEPING

Via een stijlvolle zwevende trap bereikt u de eerste verdieping. Hier stond vroeger het koor bij het orgel. Hier is een grote 'uitloper' gecreëerd waar u heerlijk kunt zitten, werken of slapen. De huidige bewoner heeft een prachtig hemelbed laten maken aan het nog werkende pijporgel. Dit originele werkende pijporgel verkeert in goede conditie. Op deze fantastische hoogte kijkt u uit over de gehele living.

Via een kleine hal met toilet, krijgt u toegang tot het ruime op het zuiden en stil gelegen dakterras van ongeveer 35 m². Hier zit u heerlijk vrij en uit de wind en geniet u van de zon.

BIJZONDERHEDEN
• Het gehele dak is vernieuwd en voorzien van natuurstenen leien en dakramen;
• Betreft een beschermd stads- of dorpsgezicht;
• Naast de toegang aan de Herenstraat, heeft u ook toegang via het monumentale huize Loenersloot en staat u in korte tijd met u eigen lift in de werkkamer van het appartement;
• Dakramen (voorzien van regensensoren en verduisteringsgordijnen), radiografisch op afstand te bedienen;
• Door de Vereniging van Eigenaren is recent groot onderhoud gepleegd;
• Volledig verlichtingsplan middels een Domotica-systeem;
• Het appartement is voorzien van een personenlift;
• Dakterras op het zuiden, circa 35 m²;
• Vloerverwarming (stadsverwarming) door het gehele appartement aanwezig;
• Slaapkamer voorzien van airconditioning;
• Gehele buiten en binnen schilderwerk bijgewerkt in 2018;
• Retributierecht van overpad via Herenstraat € 250,- per jaar;
• Parkeervergunning is mogelijk.

Details

Transfer

Price
€ 1.385.000 k.k.
Status
Available
Acceptance
in consultation

Build

Apartment type
Penthouse, Apartment
Bottom floor
2
Build type
Existing
Build year
1922
Maintenance inside
Excellent
Maintenance outside
Excellent
Particulars
Protected town view

Surface and volume

Living surface
256m²
Volume
1522m³

Layout

Rooms
5
Bedrooms
2
Floors
2
Facilities
Mechanical ventilation, Skyline, Cable tv, Alarm, Elevator

Energy

Insulation
Roof insulation, Partial insulated glazing
Hot water
Electric boiler owned
Heating
Central heating, City heating, Partial heated floor
Heating boiler
(2018, Owned)

Exterior areas

Location
In town center, Sheltered location
Garden
Terrace
Terrace
30m², 545×545cm
Shed
Indoor

Location

[ { "address": "Herenstraat 4", "zipCode": "3512 KC", "city": "Utrecht", "lat": 52.0891064, "lng": 5.124784, "heading": 0, "pitch": 0 } ]
[{"featureType":"water","stylers":[{"visibility":"on"},{"lightness":20},{"saturation":-42},{"hue":"#00ccff"}]},{"featureType":"landscape.man_made","elementType":"geometry","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-99},{"lightness":51}]},{"featureType":"road.arterial","elementType":"geometry","stylers":[{"saturation":-98},{"lightness":35}]},{"featureType":"road.highway","elementType":"geometry","stylers":[{"saturation":-95},{"lightness":-10},{"gamma":2.17}]},{"featureType":"poi.park","stylers":[{"visibility":"on"},{"lightness":30},{"saturation":-50},{"hue":"#a1ff00"}]},{"featureType":"poi.school","elementType":"geometry","stylers":[{"saturation":-25},{"lightness":12},{"hue":"#ffdd00"}]},{"featureType":"road.local","stylers":[{"saturation":-100},{"lightness":15}]},{"featureType":"administrative.neighborhood","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-100},{"lightness":35}]},{"featureType":"poi.attraction","elementType":"labels","stylers":[{"lightness":15},{"hue":"#ff005d"},{"visibility":"simplified"},{"saturation":-100}]},{"featureType":"road.arterial","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-98},{"lightness":41},{"gamma":0.75}]},{"featureType":"road.highway","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"simplified"},{"lightness":20},{"saturation":-60}]},{"featureType":"transit.line","stylers":[{"visibility":"simplified"},{"saturation":-25},{"lightness":35}]},{"featureType":"transit.station","elementType":"labels","stylers":[{"lightness":10},{"saturation":-72}]},{"featureType":"poi","elementType":"geometry","stylers":[{"lightness":15},{"saturation":7}]},{"featureType":"poi.place_of_worship","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"poi.sports_complex","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"road","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"road.local","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"on"},{"saturation":-100},{"lightness":21}]},{"featureType":"road.arterial","elementType":"labels","stylers":[{"visibility":"on"},{"lightness":25}]},{"featureType":"transit.line","stylers":[{"visibility":"off"}]},{"featureType":"poi","elementType":"labels","stylers":[{"saturation":-100},{"lightness":35}]},{}]

Contact

Your information has been submitted successfully. We will contact you as soon as possible.

Something went wrong while sending the form. Check if you correctly filled in all required fields and try again.

Would you like to schedule a showing?

Best Date

Alternative date